EnglishΕλληνικάΕspañolčeštinaDeutschItalianoNederlandsSlovenščina

Kajsa Ollongren

Loco Burgemeester van Amsterdam

Over mij


NAAM: Kajsa Ollongren

LAND: Nederland

PLAATS: Amsterdam

NATIONALITUIT: Nederlandse

ACHTERGROND: Universiteit 

SECTOR: Politiek, publieke sector

POSITIE:Loco-Burgemeester en Wethouder Economische Zaken, Kunst en Cultuur

ORGANISATIE: Gemeente Amsterdam

 

Achtergrond & Carrière

Ik ben loco burgemeester van Amsterdam en wethouder Economische Zaken en Kunst & Cultuur. Ik heb in Amsterdam geschiedenis gestudeerd. In Frankrijk mijn MBA gehaald en wist nog niet goed wat ik wilde doen. Ik heb de vervolgopleiding internationale betrekkingen bij Clingendael gedaan. Daarna ben ik in Den Haag gaan werken. Ik wilde een maatschappelijke bijdrage leveren. Dus werken aan de publieke kant, dicht tegen de politiek aan. Ik ben 20 jaar lang ambtenaar op verschillende ministeries geweest. De laatste 2 kabinetten was ik secretaris generaal van Algemene Zaken en was zo de hoogste ondersteuner van de ministers-presidenten Balkenende en Rutte. Ik ben ook al heel lang lid van D’66 en heb als 5e op de lijst van de 2e Kamerverkiezingen gestaan, in 2003. Een hele goede ervaring. Maar de uitslag voor D’66 was de slechte ooit. Ik heb dus geen zetel in de tweede kamer gehad, dan had ik ambtelijk moeten stoppen. Die twee functies zijn qua aard niet te combineren. De ene is ambtelijk beleidsadvies en uitvoering, de andere, de politieke, is beslissen over beleid en controleren. In 2014 deed de kans zich voor om wethouder van Amsterdam te worden. Dus zelf te gaan besturen. Het verschil is: als secretaris generaal ben je wel de eerste, de hoogste op het departement, maar je werkt onder verantwoordelijkheid van een minister, je werkt meer achter de schermen. Nu als wethouder werk ik voor de schermen in publieke debatten, ik ben zelf verantwoordelijk, kan ook zaken beslissen en tot de puntjes (laten) afmaken. Nog meer realiseren, dus.

 

Ervaringen

Ik hou van inhoud en ben gedreven door het vormgeven van publiek belang. Ik ben ambtelijk, politiek en nu bestuurlijk actief. Een van mijn economische speerpunten is het Startup Actie programma in Amsterdam. Het regelen van goede voorwaarden voor nationale en internationale starters met groeiplannen, die oplossingen willen vinden voor 4 sociale issues:  Urban Mobility, Vibrant City, Circular Economy en Health City. Dus voorwaarden als: bedrijfshuisvesting, support, mentoring, training en events in een netwerk en communicatie met organisaties en bedrijven, financiers en vastgoedeigenaren.
Economische Zaken is vooral ook werk creëren, ook voor mensen met minder kansen op de arbeidsmarkt, vind ik. Zo wil ik ook graag sneller opleidingen en werk regelen voor vluchtelingen, die hier kunnen blijven. Zij willen niet afhankelijk zijn van een uitkering.
En dan heb ik in mijn portefeuille ook het even belangrijke kunst en cultuur beleid.
Ik wil, met mijn staf, graag met mensen samen zaken regelen. Niet in het stadhuis blijven zitten.

 

 

Vaardigheden/ambities

Mijn werkwijze in de laatste banen is: het heel goed doen, veel voor elkaar krijgen, ook veel willen leren en er een beetje van genieten. Elke 4 jaar zijn er verkiezingen, dan kan er weer van alles gebeuren. Een verticaal stappenplan – met een stip aan de horizon- heb ik nooit gemaakt, maar zo werkt het prima voor mij. Ik pak de kansen die voorbij komen. Ik heb inhoudelijke ambities in de politiek om in Amsterdam zaken voor elkaar te krijgen.

 

Hints & Tips

Ik verbaas me er nog steeds over dat er meer mannen dan vrouwen actief lijken in de politiek, zowel in de ambtelijke top als in het politieke bestuur. Dat vind ik jammer . Het is niet zo dat ze er niet zijn, of het niet kunnen. Ze zijn er wel. Ze moeten alleen ‘door’ durven te stoten.
Tip: weet wat je wilt, maar wees ook flexibel en durf eens wat uit te proberen. Je weet niet meteen of iets bij je past, maar doe het gewoon! Je moet wel durven en af en toe risico nemen. Als je geen risico neemt, kom je nergens achter.

 

U kunt alle cookies op deze site tegelijk accepteren of blokkeren